Om Doctor Who

Den brittiska TV-serien Doctor Who startade 1963 på BBC, och har gått mer eller mindre utan uppehåll sedan dess. Det är en serie som från början riktade sig till en yngre publik, och som handlar om en man som reser genom tid och rum i en tidsmaskin som har
formen av en blå poliskiosk – TARDIS. Huvudkaraktären The Doctor har spelats av totalt tolv olika skådespelare, alla med egen personlighet och stil. På sina resor har Doktorn med sig olika medresenärer, och tillsammans träffar de på allsköns monster och
rymdvarelser, löser mysterier och äventyrar runt universum.

I Storbritannien har Doctor Who kultstatus och enorma mängder fans, som inte bara
nöjer sig med att se programmen på TV, läsa böckerna och lyssna på radioteater, utan även träffas för att diskutera serien i verkligheten. Doctor Who fick en nystart 2005, och efter det har intresset ökat explosionsartat över hela världen, mycket tack vare internet.

Varje år träffas fans på större konvent, här och där i Storbritannien och USA, och på
senare tid även i andra länder, som Australien och Tyskland. På dessa konvent umgås man med likasinnade, träffar t.ex. skådespelarna från serien, och de som sysslar med cosplay visar upp sina dräkter.

Konvent är en väldigt stor företeelse för många grenar av det man idag kallar fandom, d v s intresset kring en film, bok eller TV-serie, och något som också finns i Sverige, där vi till exempel kan nämna Närcon, SiS, Multicon, ComicCon och SciFi World — och nu även WhoLicious, Sveriges första Doctor Who-konvent i Lidköping den 1-2 oktober 2016!

Annonser